Oppskrift // Brownies på 1-2-3

Når jeg sier brownies på 1-2-3 så mener jeg det virkelig med denne oppskrifta, for her trenger du bare tre ingredienser. Ikke nok med at det er få ingredienser – det er ingredienser som du kan spise hver kveld, hele uka, med god samvittighet. Perfekt!

Verdens enkleste brownies:
2 godt modne bananer
2 ss peanøttsmør
2 ss bakekakao

How to:
Mos bananene og bland dem med de to andre ingrediensene.
Kle en brødform med bakepapir og smør deigen utover i den.
Stek browniesen på 200 grader i 15 minutt eller til du kjenner den har stivnet.
That´s it!

Det blir ikke så mye lettere enn dette – nyt med god samvittighet! ♥

Vår historie // 10.09.07

Den 10. september i 2007 ringte telefonen min i det jeg var på vei til bussen hjem fra skolen. Jeg hadde nettopp startet på mitt første år på videregående og var en forvirra sjel som prøvde å finne ut av den nye hverdagen. Enda mer forvirra ble jeg når pappa ringte for å si at han var i nærheten og ville plukke meg opp på vei hjem. Hvorfor i alle dager kunne jeg ikke bare ta bussen, tenkte jeg. Ikke mange minuttene etterpå kom pappa og jeg hoppet inn. Pappa var uvanlig stille, noe jeg ikke la merke til i og med at jeg hadde nok å fortelle fra dagen min, men etter ca. fem minutter avbrøt han meg fordi han hadde noe han måtte fortelle. Jeg hørte på stemmen hans at dette var noe alvorlig, for det tilhører sjeldenheten at pappa er så alvorlig. Sekundet etterpå kom den tøffe beskjeden: onkel hadde valgt å avslutte livet sitt. 

Den 10. september i 2018, på dagen 11 år etter onkels død, ville min kusine, min mor og jeg finne en måte å sette lys på verdensdagen for selvmordsforebygging. Vi ville fortelle vår historie. Min kusine hadde mistet en pappa, min mor hadde mistet en bror og jeg hadde mistet en onkel. I videoen under forteller vi våre historier fra dagen i 2007 hvor en av våre kjæreste gikk bort. Åpent, usensurert og ekte – akkurat slik vi ønsket. 

 

Mamma avsluttet med et fint og ærlig budskap; Å si at du ikke har det bra er ikke å være svak, men å være sterk!  Det å si høyt at man ikke har det bra er ikke alltid lett, men det kan hjelpe deg på så mange måter. LEVE er en organisasjon som hvert år har ansvaret for å markere verdensdagen for selvmordsforebygging og deres budskap dette året var:

Vis at du ser.
Vis at du lytter.
Vis at du bryr deg.

Dette vet jeg er noe vi alle kan bli bedre på. Heve blikket og se rundt oss – har alle det så bra som vi tror?

 

Oppskrift / Tacosuppe

At taco er en fredags- og helgefavoritt hos Norges befolkning er neppe en overraskelse, men hva med å tenke litt annerledes å gjøre den originale tacoen om til en suppe? Hos oss er det en slager for liten og stor, ikke tar det lang tid heller.

Du trenger:
5 dl vann
3-4 buljongterninger
1 pose tacokrydder
1 boks hermetiserte tomater
2 ss tomatpuré
1 boks mais
1 paprika
1 gul løk

1 pakke kjøttdeig

Her kan du bruke fantasien og ta det du allerede har i skapet. Jeg syns det er godt å ha i chili (da blir det spicy og), Kidneybønner, linser, gulrøtter, ekstra tomater – ja, her kan du spe på med det meste. 

Fremgangsmåte:
Kok opp vann, buljongterninger og tacokrydder. Ha oppi de hermetiserte tomatene og tomatpurè. Hell oppi alle grønnsakene og tilslutt har du i den stekte kjøttdeigen (det er ikke nødvendig å krydre kjøttdeigen siden det er så mye smak i suppa). 

La suppen koke i ca. 15 minutt eller til du kjenner at alle grønnsakene er møre.

Servèr med tortillachips, ost og rømme på toppen og nyt!

Oppskrift / Stjernekringle

Endelig er det tid for å legge ut den mest etterspurte oppskriften – stjernekringla. Etter at jeg lagde den første gang på Snapchat har chatten kokt, og det har innboksen på Instagram og. Det er fantastisk gøy at så mange allerede har laget den, og jeg håper det blir mange flere. Den er overraskende lett å lage, men det er ikke like lett å forklare, så derfor har jeg tatt rikelig med bilder og skal forklare etter beste evne. Om det er noe som er uklart er det selvfølgelig bare å spørre i kommentarfeltet eller på andre sosiale medier.

Oppskrift:
550g hvetemel
1/2 pose tørrgjær
75g sukker
1 egg
2 dl melk (ca. 37 grader)
75g smør i terninger (mykt)

Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene utenom smøret i en kjøkkenmaskin og la deigen få kjørt seg noen runder til den henger fint sammen. Ha deretter i smøret og la kjøkkenmaskinen gå i ca. 10 minutter og til alt smøret er eltet inn i deigen. 

 

Oppskrift på sjokofyll:
100g margarin
100g sukker
2 ss bakekakao

Kjør margarin, sukker og bakekakao til en jevn røre.

Del deigen opp i fire like deler for å deretter kjevle ut fire like “pizza”. Legg lagvis med deig og valgfritt fyll, på denne kringla brukte jeg sjokofyll for en ekstra kul effekt. Du skal ha totalt fire lag med deig og tre lag med fyll, altså ikke fyll på toppen på øverste lag.

Når lagene er på plass setter du en kopp i midten, og deler rundingen i fire. 

Del så hver fjerdedel i fire igjen. Kringla skal ha totalt 16 deler nå. 

Ta to og to deler, tvinn den til høyre mot høyre og den til venstre mot venstre. Jeg tenker alltid at jeg skal tvinne dem 2.5 gang. Lag en tupp av de to endene du har tvinnet fra hverandre, slik at de henger sammen.

Fortsett å gjøre det samme rundt hele kringla. Nå skal du ha totalt åtte deler.

Nå er kringla klar for å pensles med egg også gir jeg den et strø med perlesukker.
Stek kringla på 200 grader i 15-20 minutt eller til den er gylden og gjennomstekt.

Tips:
♥ I stede for sjokofyll er det kjempe godt med Piano vaniljekrem, sukker og kanel.
♥ Om du bruker en annen bolleoppskrift må du mest sannsynlig ha en annen steketid – følg med!
♥ Jeg liker best å forheve deigen lenge (1,5 time) i stede for å etterheve – jeg syns fort den mister fasong om den etterhever lenge.
♥ Har du litt dårlig tid er ferdigdeig gull verd – og den blir kjempe god i denne kringla.

Husk å send meg et bilde om du lager den – det er kjempe gøy å se ♥

Oppskrift / Proteinrundstykker


God helg, fine blogglesere! 

Lørdagen min har begynt på best tenkelig (og uvanlige) måte. Abel er på hyttetur med besteforeldrene sine og Espen dro i 05-tiden på hjortejakt, så jeg har sovet lenge og bare tatt det helt med ro hele dagen. Mannen har kommet hjem og vi har fått svingt vaskekosten litt begge to, nå sovnet han på sofaen (mannen altså) og derfor tenkte jeg det var perfekt å tipse dere om verdens enkleste rundstykker. 


Oppskrift:
1 (liten) boks cottage cheese 
300g havregryn
2 egg
1 ts bakepulver
1 ts salt
1 ss sukker (kan sløyfes eller byttes ut med sukrin)


Fremgangsmåte:

Når det kommer til fremgangsmåte kan du enten kjøre den enkle (alternativ 1) som jeg har gjort eller du kan gjøre det litt mer avansert (alternativ 2).
Alternativ 1: Bland alle ingrediensene oppi en bakebolle, lag boller og sett i ovnen.
Alternativ 2: Bland alle ingrediensene oppi en bakebolle, kjør stavmikseren for å jevne ut havregryn og Cottage Cheese, lag boller og sett i ovnen.

Uansett alternativ steker du på 210 grader i ca 8-10 min eller til du ser de blir gyldne på toppen. Større rundstykker, lengre steketid. 


Tips:
Tips 1: Det er søtningen som gjør disse ekstra gode (sant, Andrea?) og derfor ville ikke jeg sløyfet den.
Tips 2: Disse kan du fint pakke inn å spise dagen etterpå, de er nesten bedre. Nesten.
Tips 3: Har du ikke Cottage Cheese, fortvil ikke, de er kjempe gode uten og. 
Tips 4: 300g havregryn er det samme som to fulle bokser Cottage Cheese, så slipper du måle opp.

Om dere lager noen av av oppskriftene jeg legger ut send meg gjerne et bilde på Snapchat (ida.birk) eller Instagram (@idabirk), det syns jeg er ufattelig gøy å få se.